"--There's a cave on the hills, In the woods not so far away --"
from: Blood By Sonata Artica

maanantai 4. elokuuta 2014

Ookami etsii neulaa heinäsuovasta....


...Nimittäin töitä. Ei tarvitsisi olla edes ammattiavastaavaa, jos ihan aloittelija kelpaa... mutta ei. Ja nekin harvat paikat mitä onnistun löytämään kaatuvat yleensä kolmeen kriteeriin: Vähintään kolmen / viiden vuoden työkokemus alalta ( miten vatussa vastavalmistuneella sellaiset on voinut kertyä?), oma auto (...miksi sinä kuvittelet minun etsivän työtä?? Ei kyllä sillä että autoa ostaisin ja en siksi toiseksi pidä ajamisesta... bussit on enemmä mun juttu...) tai sitten ne on sellaisia hanttihommia ettei loppujen lopuksi jää mitään taskuun. Tästä esimerkkinä mainosten jakaja ja puhelin myyjä. Mainosten jaolla ei tienaa, ellei pysty ottamaan helvatan isoa aluetta ja puhelinmyyjiä inhoan henkeen ja vereen. En edes vastaa vieraisiin numeroihin ellen odota soittoa jostain virastosta.

Ja se NIIN paljon kehuttu nuorisotakuu?? EI KUULE TOIMI!!! Ei ainakaan täällä susirajan takana, harvoin sen sisälläkään. Ja kun tästä asiasta yritin nätisti pistää kommenttia liikkeen sivulle niin tadaa, kommentointi ei ole käytössä. Taas kerran niin hyvä kuva teoriassa hyvin toimivasta ideasta. Mutta pelkkä hyvä ajatus ei tässä enää riitä, pitää saada toimimaan käytännössä.

Ja Oulua kauemmas en voi mennä. Rahnut ei vaan yksinkertaisesti riitä mahdollisesti turhien työhaastattelujen perässä juoksemisessa. Ennemmin käytän lippuun menevät rahat johonkin yleishyödylliseen. Joillakuilla, kuten eräällä opettajalla ja työkkärintädillä, oli/on pienoisia ongelmia ymmärtää ettei rahaa yksinkertaisesti ole kun itse saat vain pientä tukea ja vanhemmilla ei ole mistä auttaa, emännän työt vähentynyt puolella viimeisen 18 kk aikana ja isäntä on ollut työttömänä vuodesta 94 asti. Ei kuule tipu.

Ja toisin kun eräät kultalusikka astiasto persiissä poikittain syntyneillä pissiksillä, jotka saavat kaiken haluamansa (työn, matkat, asunto, auto jne...) vanhemmiltaan / vanhempien ansiosta ja raukat ei itse edes tajua sitä kehtaavat tulla minun naamalle ihmettelemään " Isäsi on työtön? Miksei nouse perseeltään ylös ja mene työkkäriin? Ei työt tuu kotoa hakemaan." .... Tuossa vaiheessa vitutuskäyrä on katossa ja hinku syyllistyä päällekarkaukseen on erittäin houkutteleva ajatus.

Onneksi suurin osa tällä korkeudella asuvista ymärtää työttömyyden tuota pientä prosenttia paremmin. Ja juuri tämän työttömyyden takia en ikinä muksua kehdannut pyytää mitään uutuuslelua jouluksi tai synttäriksi, enkä niitä oikeastaan edes halunnut. Muoti- ja merkkivaatteetkin olivat poissa kysymyksestä suurimman osan lapsuudestani. Nyt ne näyttävät lähinnä typeriltä... Kirppari ja ale vaatteet kelpaavat, ovat jopa parempia kuin muotirytkyt.

Muistan vain sen yhden joulun kun Pocahontas- barbie oli se uusin mahdollinen "se-lelu-minkä-kaikki-muksut-haluavat" niin edesmennyt setäni oli ovelasti kysynyt, että mistä Disneyn elokuvasta tykkään eniten. Luonnollisesti, nuori minä sanoin juuri sen elokuvan, kun se juuri oli ollut vähän aikaa sitten vuokrattuna viikonlopun yli ärrältä. Voi sitä onnea, kun "joulupukki" oli tuonut juuri sen nuken mitä olin hiljaa mielessäni toivonut, vaika en ollut edes lähettänyt kirjettä...

Lyhyesti sanottuna; tällä alueella ei ole töitä kellekkään, eikä ole varaa lähteä kovin kauas lyhytaikaisen työn perään... Elellään sitten tuen voimin. Toivottavasti olisi edes kansalaisopistoissa jotain yleishyödyllisiä kursseja mitkä parantaisivat työn/opiskelupaikan saantimahdollisuuksia... Tietystihän työkkäri yrittää tyrkyttää vapaaksijääneitä koulutuspaikkoja, mutta täällä ne tahtovat jäädä hoiva alalle tai hiusalalle. Hiusala ei sovi, koska minun pää ei kestä lakka / hiustuote höyryjä ja minun luonteenpiirteeni ei sovellu hoivapuolelle. Räjähdän herkästi jos joku onnistuu tökkimään väärin ja sitten ei kenelläkään ole hauskaa.

Ylipäätäänkin tässä tätä koulutus/työrumbaa seuratessa tulee ihmeteltyä; ihan vastaikään ihmeteltiin suuria väliinputoajien määrää ihan koulutuslautakunnassa asti. No, hyvät kirstunpäällä istujat jotka ovat vieraantuneet todellisesta maailmasta: mitä vattua te odotatte kun ensin vähennätte määrärahaa, minkä oppilaitos saa / oppilas???? Totta helvatassa koulut pienentävät ryhmäkokojaan!!!

Turha nyt on vikistä kun moni ihminen jää ilman toisen / kolmannen asteen koulutuspaikkaa kun ite ensin poltatte sillat heidän edestään. Ja sitten ne onnekkaat jotka sattuivat pääsemään sisään, ei heilläkään herkkua ole; taas kerran määrärahojen vähennyttyä koulut nopeuuttavat valmistumisaikaa; yrittäkää itse käydä kahdessa vuodessa läpi sellainen ala, mihin ennen meni 3-4 vuotta jo pelkällä lukiopohjalla. Ei tuu kesää. Suurin osa putuaa kärryiltä ennen joululomaa. Toisin sanoen: Päättäjien oma moka tämäkin. Lopettakaa turhat vikinät ja lausunnot ja korjatkaa aiheuttamanne sotku itse, älkää jättäkö sitä seuraajillenne.

Joudun siis elämään valtion siivellä (kuten moni muukin), vaikka itse tahtoisin ennemmin tehdä jotain rahan eteen, mutta ei auta. Töitä ei ole ja koulutuspaikkaa ei irtoa.

Kiitos ja anteeksi niille jotka jaksoivat tämän pitkään sisällä muhineen ragetekstin lukea.

Ookami kiittää ja kuittaa.

2 kommenttia:

  1. Pätee täälläkin päin. Ei töitä eikä työkkärissä ymmärretä... Eikä kelassa.

    VastaaPoista
  2. Jeps. Ja sitten kun viimein on jonkun alan paperit, työkkärissä sanotaan lähes päin naamaa että; "miksi sie nyt tuolle alalle koulutauduit? Ei löydy töitä näiltä korkeuksilta."

    VastaaPoista

Ookami arvostaa viestiäsi. Turvallisuussyistä tarkistan viestisi ennen niiden julkaisua.